Strona głównaBez kategoriiFasola w ogrodzie – jakie nasiona wybrać i jakie korzyści płyną z...

Fasola w ogrodzie – jakie nasiona wybrać i jakie korzyści płyną z uprawy?

Fasola to bardzo wartościowe dla zdrowia warzywo. Każda odmiana zawiera wiele cennych składników odżywczych, które powinno się dostarczać organizmowi każdego dnia. Fasola jest ponadto niezwykle łatwa w uprawie. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie warunki glebowe i stanowiskowe, aby cieszyć się smacznym i obfitym plonem. Najlepszymi walorami smakowymi odznacza się fasola uprawiana w przydomowym ogródku. Dowiedz się, jakie nasiona fasoli wybrać.

Dlaczego warto uprawiać fasolę?

Warzywa strączkowe są bogate w różnorodne, ważne dla zdrowia składniki. Zawierają lekkostrawną skrobię i dużą ilość białka. W zależności od gatunku, w warzywach tych występuje również mnóstwo żelaza, kwasu foliowego, selenu czy cynku. Co ważne, zawarte w fasoli substancje mogą hamować rozrost tkanek nowotworowych. W fasoli znaleźć można również witaminę C, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, A, E czy K.

Samodzielna uprawa nasion fasoli jest więc bardzo dobrym pomysłem. Naturalnie hodowane strączki będą odznaczały się nie tylko lepszym smakiem niż te dostępne w markecie, lecz także będą zdrowsze. Zanim jednak rozpoczniesz uprawę tych warzyw, sprawdź, jakie nasiona fasoli wybrać, aby cieszyć się obfitym plonem.

Nasiona fasoli – na jakie się zdecydować?

Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnych odmian fasoli, zapoznaj się z naszymi propozycjami, przedstawionymi poniżej. Pamiętaj, aby nasiona fasoli kupować wyłącznie w zaufanych sklepach, które oferują produkty najwyższej jakości. Tylko wtedy będziesz mógł cieszyć się obfitymi i zdrowymi zbiorami.

Fasola tyczna typ Piękny Jaś

Nasiona fasoli Piękny Jaś zapewniają obfite plony. Jest to odmiana średnio późna, której pędy mają od 2 do 3 m wysokości, z racji tego konieczne jest zastosowanie podpory. Uzyskane strąki są zielone, grube i mięsiste, mogą osiągnąć nawet 30 cm długości. Jeśli chodzi natomiast o nasiona, te są białe, lekko błyszczące, spore i owalne. Warto dodać, że jest to odmiana odporna na choroby. Fasola Piękny Jaś nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak i obróbki termicznej.

Fasola karłowa fioletowostrąkowa Purple Teepee

Bardzo ciekawą odmianą fasoli jest Purple Teepee. Ta karłowa fioletowostrąkowa fasola charakteryzuje się prostymi strąkami bezłykowymi, osiągającymi ok. 16 cm długości. Jest bardzo plenna, odporna na choroby i łatwa w przechowywaniu. Warto jednak wiedzieć, że po ugotowaniu fasola ta zmienia kolor na zielony.

Fasola karłowa Supernano Giallo typu Wstęga

Supernano Giallo to odmiana średnio wczesna o wysokiej plenności. Charakteryzuje się żółtymi, szerokimi strąkami, które przypominają płaskie wstęgi. Jest to odmiana bezwłóknista i odporna na choroby. Nadaje się znakomicie do gotowania oraz bezpośredniego spożycia czy mrożenia i konserwacji.

Fasola tyczna żółta Neckargold

Ta wczesna i plenna odmiana wymaga podpory, ponieważ może osiągnąć nawet 2 metry wzrostu. Jej strąki są bezwłókniste, proste i żółte. Dojrzewają stopniowo i mogą mieć nawet do 25 cm długości. Fasola Neckargold wykazuje dużą odporność na choroby. Można jeść ją bezpośrednio lub ugotować, usmażyć czy przetworzyć w inny sposób.

Fasola szparagowa żółta Złota Saxa

Kolejna żółta fasola szparagowa to odmiana Saxa, która jest wczesna i bardzo plenna. Jej strąki osiągają ok. 11–12 cm długości. Są mięsiste, proste i bezwłókniste. Dojrzewają równomiernie. Saxa jest odmianą odporną na choroby. Nadaje się do zamrażania.

Fasola szparagowa zielona Montano

W swoim ogrodzie warto również uprawiać zieloną fasolkę szparagową. Odmiana Montano jest średnio wczesna i niezwykle plenna. Jej strąki są bardzo sztywne i osiągają 13–25 cm długości. Są ponadto mięsiste, proste i bezwłókniste. Ta odmiana fasoli jest odporna na choroby, w tym antraknozę i bakteriozę obwódkową. Można jeść ją na wiele sposobów oraz zamrażać.

Fasola szparagowa zielona Bona

Bona jest odmianą średnio wczesną o wysokiej plenności. Jej strąki charakteryzują się długością ok. 12–14 cm. Są mięsiste, proste i bezwłókniste. Równomiernie dojrzewają i nadają się do zbioru mechanicznego. Co więcej, odmiana ta bardzo dobrze smakuje zarówno jedzona bezpośrednio, jak i poddana obróbce termicznej.

Fasola szparagowa zielona Sotexa

Kolejna propozycja to fasola szparagowa zielona Sotexa, która jest odmianą średnio wczesną i niezwykle plenną. Jej strąki mają jasnozielony kolor i osiągają długość, wynoszącą ok. 13–15 cm. Są one mięsiste i bezwłókniste. Strąki osadzone są w górnej części rośliny, można zbierać je ręcznie i mechanicznie. Odmiana ta cechuje się ponadto odpornością na choroby i równomiernym dojrzewaniem.

Fasola szparagowa zielona Saxa

Ostatnia odmiana w naszym zestawieniu to karłowa, zielona fasola szparagowa Saxa. Jest ona średnio wczesna, niezwykle plenna i uniwersalna w uprawie. Wykazuje ponadto wysoką tolerancję na choroby. Cechuje się mięsistymi strąkami, które osiągają zwykle 13–16 cm długości i są lekko wygięte. Saxa jest odmianą nadającą się do bezpośredniego spożycia, do obróbki termicznej oraz do zamrażania.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne